מי רשאי להדביר ואיך ניתן לבדוק זאת? מהם הסיכונים הכרוכים בהדברה? האם היא פוגעת בסביבה? מהם המחירים הסבירים? לכבוד הקיץ שבפתח ריכז צוות מידרג מידע שעשוי לסייע למי שמבקש להיפטר מחרקים לא קרואים
נמאס לכם מנחיל הנמלים שמברך אתכם בכל בוקר לשלום על השיש במטבח – עוד לפני הקפה הראשון? יש להניח שהתשובה חיובית. אבל מה בעצם עושים המדבירים אחרי שהם מורים לנו לעזוב את הבית לצורך הפעולה, ולמה כדאי לשים לב?
כך לא עושים הדברה
הדברה "ליתר ביטחון"
למדבירים חאפרים יש נטייה להשתמש בריכוז גבוה מאוד של חומר ההדברה. "ליתר ביטחון", הם אומרים, מתוך מחשבה שככל שהמינון חזק יותר – כך זה יהיה אפקטיבי יותר. למעשה, אין צורך במינון גבוה של חומר הדברה. זה מיותר, זה מסוכן וזה מחמיר את הפגיעה בסביבה.
מדביר מוסמך יודע באיזה חומר יש להשתמש בעבור כל סוג של חרק, ויודע גם מה המינון הנכון של חומר ההדברה המדולל במים. מדבירים חאפרים, לעומת זאת, עלולים להשתמש בחומר שאינו מתאים, או להשתמש בחומר מתאים – אך במינון שגוי.
הדברה עם זרחן אורגני
אל תתבלבלו, אין לחומר זה שום קשר להדברה אורגנית. זרחן אורגני הוא חומר מסוכן שאסור בשימוש.
מדבירים חאפרים אינם מתעדכנים בהכשרות של המשרד להגנת הסביבה, ולכן אינם יודעים, למשל, שהחל בראשית 2008 אסור להשתמש בחומרי הדברה המכילים זרחן אורגני. מדבירים רבים ממשיכים להשתמש בחומרי הדברה אלו. אחדים עקב חוסר ידע, ואחרים עקב חוסר אכיפה.
בטיחות
מדבירים שאינם מקצועיים לא מכירים את הוראות הבטיחות, או שאינם מקפידים על הוראות אלו, ועלולים לגרום נזק לתושבי הבית. דוגמה חמורה לכך היתה ב-2007, שבה הואשם מדביר בגרימת מוות ברשלנות.
הדברה ללא רישיון
כדי לקבל רשיון מדביר, נדרש בעל המקצוע להציג תעודת יושר (מדוע תעודת יושר? כי הוא נשאר בביתכם ואתם יוצאים החוצה), וכן הוא נדרש לעבור קורס מקיף – כחודשיים של לימודים אינטנסיביים.
החאפר עלול להיות אדם ללא רשיון, או אדם המשתמש ברשיון על שם מישהו אחר. מומלץ לדרוש מהמדביר לראות את תעודתו, ולוודא שהיא אכן רשומה על שמו. כאן ניתן לראות האם יש למדביר רישיון או לא.
מחירים של הדברות
טווחי המחירים להלן מתייחסים להדברת גו'קים – ההדברה המבוקשת ביותר.
- הדברת דירה פרטית סטנדרטית: 250-180 שקל .
בדירה ריקה המחיר נמוך יותר – כ-150 שקל.
- הדברת בית פרטי קטן: 300-200 שקל.
המחיר משתנה בהתאם לגודל הבית ולגודל הגינה.
- הדברת בית פרטי גדול: 500-300 שקל
המחיר משתנה בהתאם לגודל הבית ולגודל הגינה.
- הדברה של בניין בעל כניסה אחת: החל ב-280 שקל לבניין בגובה 2 קומות. ניתן לצפות לתוספת של 100-50 שקל בעבור כל קומה נוספת בגלל הצורך לרסס בחדר המדרגות, ארונות השירות והביוב. מספר ארונות השירות ופתחי הביוב תלוי במספר הקומות בבניין.
סיכונים בחומרי הדברה
על פי רוב, חומרי ההדברה המשמשים להדברת ג'וקים הם ממשפחת הפירתרואידים. במלים פשוטות – מדובר ברעל עצבים. חומרי הדברה אלו, למרות שמם המפחיד, הינם בעלי רעילות נמוכה יחסית לבני אדם. ואולם אסור לבוא במגע עם חומרים אלו. הסיכון בנשימה נמוך יותר, אך לא מומלץ לשהות בבית לפחות שעתיים לאחר הריסוס.
כדי להימנע ממגע עם החומר יש לנקות בסבון ובמים את המקומות שבהם היה ריסוס – שלושה ימים לאחר הריסוס.
איך אפשר להימנע מהדברה
ניתן ואף רצוי להימנע מהצורך בהדברה. מדבירים רבים לא יאמרו לכם מה כדאי לעשות בשביל למנוע כניסת חרקים. הם הרי רוצים שתזמינו אותם גם בשנה הבאה.
החרקים נכנסים לדירה מחריצים, סדקים, חלונות ופתחי ביוב. פעולת המניעה הטובה ביותר היא סתימת כל הסדקים והחריצים הנראים לעין. פעולה זו תמנע גם כניסת נמלים. מומלץ להתקין רשתות על החלונות, כי הג'וקים הגדולים (התיקן האמריקני) מגיעים גם בתעופה.
הג'וקים עולים גם דרך הצנרת של המטבח, ואז יוצאים מהכיור או דרך חורים כלשהם. אין מניעה לזה – למעט ריסוס פעם בשנה של בור הביוב מחוץ לבית.
פעולות המניעה חשובות מאוד גם בהיבט הסביבתי. חומרי ההדברה פוגעים בסביבה. לכן – כל הימנעות מהדברה מבורכת.
אחריות על הדברה
לא על כל הדברה ניתן לתת אחריות. בעבור הדברת ג'וקים יש לדרוש אחריות לשנה, ובעבור הדברת נמלים – האחריות המקובלת היא לחצי שנה. בתקופה זו על המדביר להגיע, ללא עלות נוספת, אם הבעיה תחזור. בהדברת עכברים, חולדות ופרעושים, לעומת זאת, לא ניתנת, בדרך כלל, אחריות, היות והפתרון מקומי בלבד.
מתי להזמין מדביר
מומלץ להזמין מדביר בתחילת הקיץ. ועדי בית רבים נוהגים להזמין באופן קבוע מדביר במאי-יוני, כדי למנוע את הופעת הג'וקים בהמשך. במהלך ההדברה המדביר יפתח את מכסי הביוב סביב הבניין, את ארונות החשמל והשירות וירסס בתוכם. התיקנים הגדולים באים מהביוב.
שיטות הדברה נוספות
מלבד ריסוס, ישנן שלוש שיטות הדברה נוספות נגד ג'וקים:
- הדברה בג'ל (הדברה ללא ריח)
- הדברה באמצעות מדבקה
- הדברה באמצעות אבקה
הדברה בג'ל (הדברה ללא ריח)
אחת השיטות הנפוצות, מלבד ריסוס, הנה הדברה באמצעות ג'ל. השימוש בג'ל נעשה באמצעות הנחתו בנקודות המסתור של הגו'קים – בין השאר מאחורי ארונות ובתחתיות המגירות.
לשיטה זו שלושה יתרונות עיקריים:
- אין ריח, ולכן אין צורך לצאת מהבית או לאוורר אותו.
- אין צורך לפנות כלים וחפצים.
- הפעולה מהירה מאוד (10-5 דקות עבודה).
מצד שני, להדברה באמצעות ג'ל אין תוצאה מיידית. נדרשת סבלנות רבה יותר עד להיעלמות סופית של הג'וקים. הסיבה למשך הזמן הארוך (עד שבוע) נעוצה באופן פעולת הג'ל על הג'וקים. בניגוד לריסוס, שם הג'וקים נפגעים מעצם המגע עם החומר, הג'ל איננו פוגע בג'וקים באמצעות מגע אלא רק על-ידי אכילה.
למעשה, הג'ל הוא מזון מורעל. הג'ל גם לא גורם למוות מיידי של הג'וקים, כדי שהם לא יקשרו בין הג'ל והמוות שלהם – ואז האחרים יזהרו. להיפך, הם רצים לספר לחבר'ה על האוכל הטעים שמצאו…
חיסרון נוסף של שיטת הדברה זו הינו מחירה הגבוה יחסית – 400-300 שקל לדירה סטנדרטית. המחיר גבוה, משום שהחומר עצמו יקר.
ישנם מדבירים שקוראים להדברה זו "הדברה אורגנית". ובכן, הדברה באמצעות ג'ל איננה הדברה אורגנית. לכל מי שדואג לסביבה כדאי לדעת שלמרות שלא מדובר בריסוס, עדיין מדובר ברעל. אמנם הג'ל בטוח יותר – הן למדביר הן ליושבי הבית – אך עדיין זה לא הופך אותו אורגני. אם אתם מחפשים משהו נקי יותר – נסו הדברה באמצעות מדבקה.
השימוש בג'ל מתאים למקומות שבהם לא ניתן לרסס, או לא רוצים לרסס מסיבות שונות, למשל: משרדים, חדרים ללא חלונות ומסעדות.
הדברה באמצעות מדבקה
אחת השיטות הנפוצות פחות הנה הדברה באמצעות מדבקה. השיטה עובדת כך: על מדבקה שמים נקודות חומר עם ריח של גו'קים, הג'וקים נמשכים אל הריח ונדבקים. אפשר לקרוא להדברה זו "הדברה אורגנית", מכיוון שלא כרוך בה פיזור של רעלים.
הריח שאליו נמשכים הג'וקים הנו חיקוי של פרומון המופרש על-ידי הג'וקים. אם אתם דואגים מהרחת פרומונים של ג'וקים, אז אין לכם סיבה; בני אדם לא יכולים להריח פרומונים של ג'וקים. הריח מושך את הג'וקים, והם פשוט נדבקים למדבקה בדיוק כמו במלכודת דבק לעכברים.
יתרונות עיקריים של שיטה זו:
- אין ריסוס, אין רעל, אין סיכון.
- אין צורך לפנות כלים וחפצים או לצאת מהבית.
החסרונות של שיטה זו דומים לחסרונות של הג'ל – אין תוצאות מיידיות והעלות גבוהה יותר מריסוס.
הדברה באמצעות איבוק
שיטת הדברה נוספת היא הדברה באמצעות איבוק. האיבוק קטלני הרבה יותר מהריסוס, אך עלול לפגוע באדם. לכן, מדבירים מקצועיים לובשים חליפת הגנה מלאה, הכוללת גם מסיכה, לפני שהם ניגשים לטפל באבקה.
בבתים פרטיים כמעט ולא עושים איבוק. מתי כן? בתוך מוצרי חשמל – במנוע של המקרר (בעיקר במסעדות), היות וריסוס חומר נוזלי לתוך המנוע של המקרר עלול לגרום לקצר. ככלל, בכל מקום שבו לא ניתן לרסס (כל מערכת חשמל כמעט) הטיפול נעשה באמצעות איבוק, או באמצעת ג'ל.